TOÇEV Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun Bloomberg HT’de Üst Düzey programında Arzu Maliki’ye konuk oldu.
30. yılını kutlayan TOÇEV’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Uygun geçtiğimiz yılı değerlendirdi. Uygun, deprem felaketi nedeniyle 50’den fazla öğrenciyi vakıf bünyesine alarak tüm masraflarını üstlendiklerini ve bu sayıyı artırmak istediklerini belirterek şunları söyledi:
Geçen sene çok ciddi bir felaket yaşandı biz de sivil toplum örgütü olarak ilk etapta kendi öğrencilerimize, deprem bölgesindeki öğrencilerimize ve ailelere ulaştık. Onların bütün ihtiyaçlarını karşıladık. Sonrasında akut dönemde çalışan bütün diğer STK’lara destek verdik. Ardından 6 ay boyunca deprem bölgesinde bulunarak çocuklara ve ailelere psikolojik açıdan destek vermeyi sürdürdük. Oradan 50’den fazla öğrenciyi vakıf bünyesine aldık ve bu çocuklar 16 sene boyunca ilkokuldan üniversiteye kadar bizimle olacaklar. Okul ihtiyaçları, sağlık ihtiyaçları ve sosyal aktivitelerine kadar bütün destekleri sağlayacağız. Şu anda Adıyaman ve Maraş bölgesindeki öğrencilere destek veriyoruz şimdi Hatay’dan da öğrenciler alacağız ve böylece öğrenci sayımız artarak devam edecek.
Cumhuriyetin 100.yılı da bizim için çok önemliydi, Türkiye genelindeki 100 tane öğrencimizi Anıtkabir’e götürdük. Bizim de zaten 30.yılımız olması nedeniyle çok heyecanlı ve anlamlıydı.
23 Nisan’da çocuklarımız için bir balo yapacağız. Bir hotelin desteğiyle, o güne özel çocuklarımıza bir şölen yapacağız. Bunun amacı 23 Nisan’ı anmak ve anlamını çocuklara daha iyi anlatabilmek.
Türkiye’de Eğitim
30 yılı değerlendirdiğimde ilkokuldaki kız erkek öğrenci sayısının eşit sayıya ulaştığını görüyoruz. En azından bu bir şekilde eşitleniyor. Artık ailelerde de daha çok farkındalık var. Ebeveynler bizi arıyorlar çocuğumuzu okutmak istiyoruz diye. Anne-baba eğitimlerine katılıyorlar.
Çocukların ve gençlerin özellikle ergen dönemlerinde destek olmak da çok çok önemli, biz Bakanlıkla da beraber projeler yaptık bu konuda çok da güzel geri dönüşler oldu.
Fiyatlar ve Eğitim
Özel okullar çoğalmaya başladı ve özel okulların fiyatları çok artmaya başladı. Eskiden devlet okullarına çok ağırlık verilirdi ve o zaman kalitede çok farklıydı. Özel okulların kaliteli ve kalitesiz olanları da var ve kalitesiz okulların da yüksek fiyatları var. Yurtdışından okullar tabi ki daha cazip gözüküyor ve bu konuda yurtdışına kayma var. Türkiye’de meslek okullarının da çoğaltılması gerekiyor.
Finansman ve STK’lar
Türkiye genelinde 8 milyon 300 öğrencinin eğitimine destek veriyoruz. 30. yılımızı doldurduk ve ayakları yere basan bir kuruluşuz. Zorlu ekonomik koşullar, enflasyonun yüksek olması doğal olarak bizi etkiliyor çünkü gelen desteklerle ayakta duruyoruz. Burada en önemli nokta proje bazlı çalışmak gerekiyor. Kurumlarda gerçekten sürdürülebilirliği öne çıkarmak gerekiyor. Tabi ki desteklerde bir azalma var, mesela bir çocuğu tek başına okutan biri artık bir gruba girip okutuyor. Sonuçta yine desteğini veriyor. Deprem zamanında Türk şirketlerinden özellikle çok destek aldık ve onlar hala desteklerini sürdürüyorlar. Sivil toplum kuruluşunun çok şeffaf, güvenilir ve net olması lazım.
Tarım Projesi
Bizim biriktirdiğimiz bir bütçe vardı ve 53 dönümlük bir arazi aldık. Buraya 1800 tane badem ağacı diktik. 4 bin lavanta ağacı ve meyve ağaçlarımız var. Bu sene 3. Yılımız doluyor burada amaç badem ağaçlarından gelir sağlamak. Başka arazi de aldık yeni projelerimiz var. 30 dönümlük bir arsa da Edremit’te Kaz Dağlarının karşısında aldık. Burada çocuklarımız için bir kamp alanı oluşturacağız.
GÜNDEM
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024