Renkli Doppler ile Hastalıklar Kolayca Tespit Ediliyor
Ultrasonun farklı bir tekniği olan renkli doppler, damarların içini izlemek için kullanılmaktadır. Bu renkli doppler çekimleri ile damar içleri net olarak izlenebilmektedir. Renkli doppler çekiminde de tıpkı ultrason çekimindeki gibi yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır.
Renkli görüntüleme tekniği olarak da bilinen ve kan damarlarının renkli şekilde görülmesini sağlayan renkli doppler ile birçok hastalık kısa süre içerisinde teşhis edilmektedir. Bu şekilde tedavi süreçleri de daha kısa olmaktadır.
Renkli Doppler Nedir?
Ultrasonun farklı bir tekniği olan renkli doppler, damarların içini izlemek için kullanılmaktadır. Bu renkli doppler çekimleri ile damar içleri net olarak izlenebilmektedir. Renkli doppler çekiminde de tıpkı ultrason çekimindeki gibi yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır.Renkli Doppler Nasıl Çekilir?
Renkli doppler çekimi genel olarak yarım saat sürmektedir. İşlem için kişiler özel bir odaya alınarak sedyeye yatırılmaktadır. Ardından renkli doppler çekimi için işlem yapılacak bölgeye özel bir losyon sürülmektedir. Cihaz başlığı bu bölgede gezdirilerek çekim işlemi tamamlanmaktadır.Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?
Renkli doppler çekimi genel olarak karaciğer, genital bölgeler, beyin, kol, bacak ve boyun gibi vücudun çeşitli yerlerinde kullanılmaktadır. Bazı durumlarda renkli doppler çekimi gebelik süreçlerinde de kullanılmaktadır.Aç Karnına mı Çekilir?
Eğer renkli doppler çekimi karın bölgesinde yapılacaksa kişilerin çekime aç gelmesi gerekebilir. İşlem öncesinde doktorunuz size gerekli bilgileri verecektir.Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?
Renkli doppler damar hastalıklarını, kan akışı bozukluklarını, kalp kapakçığı sorunlarını ve damar daralmalarını teşhis etmek için kullanılır. Bu tarz hastalıklar renkli doppler ile teşhis edilmektedir.Ultrason Nedir?
Ultrason, sağlık alanında çok sık kullanılan bir görüntüleme tekniğidir. Bu teknikte yüksek ses dalgaları kullanılarak göz ile görülemeyen organlar ve anne karnındaki bebekler izlenmektedir. Bu görüntülüme tekniğinde zararlı olan X ışınları bulunmamaktadır.Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?
Bu görüntülüme tekniği genel olarak gebelik süreçlerinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ultrason tekniğinin kullanıldığı birçok yer bulunmaktadır. Vücuttaki ağrı ve şişlik olan yerler ya da göz ile görülemeyen organlar ultrason ile detaylı şekilde izlenmektedir.Ultrason Çeşitleri Nelerdir?
Ultrason çekiminin çeşitlerini sıralamak istersek;- Transvajinal ultrason,
- Pelvik ultrason,
- Abdominal ultrason,
- Meme ultrasonu,
- Ekokardiyografi,
- Tiroit ultrasonu,
- Beyin ultrasonu,
- Transrektal ultrason,
- Renkli doppler ultrason.